
Een koffer vol muziek
Van 8 februari tot en met 13 april 2022 vond er in Dagcentrum de Kraaipan een samenwerking plaats tussen theatermaakster Kiki Heessels en Dynamo. Het project genaamd ‘Een koffer vol muziek’, waarin muziek, zelf zingen en herinneringen centraal stonden. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen waardoor allerlei herinneringen, verhalen en emoties loskomen. Kortom, een effectieve manier om het geheugen van ouderen met klachten als vergeetachtigheid te stimuleren.
De fijne koffer
“Een van de fijnste werkervaringen die ik het afgelopen jaar meemaakte, was met het project Een koffer vol muziek“, aldus Kiki Heessels, theatermaker uit Amsterdam Oost. “Het was bijzonder dat ik ooit Marike Soeterik van Dynamo tegen het lijf liep, want zij zit altijd vol plannen en samen hebben we mooie dingen bedacht. Zij kwam vervolgens met het idee om Femke Schuiling van Dynamo, programmacoördinator Dagcentrum Kraaipan, aan mij te koppelen. We gingen vervolgens met ons drieën rond de tafel en bedachten het fijne project: ‘Een koffer vol muziek’.”
Liedjes en voorwerpen
“We kozen liedjes uit de vorige eeuw en zetten dan de jaren vijftig of de jaren tachtig centraal per bijeenkomst. Vervolgens namen we per decennia een voorwerp uit die tijd mee, zoals een zeepklopper, oude kleiknikkers en een telefoon van toen met kruldraad, en spraken daarover. Deze voorwerpen kwamen overigens uit de koffer, net als de muziek.” Vanuit het voorwerp kwamen oude familie verhalen of schoolherinneringen naar boven borrelen. Daarnaast werd bij elke bijeenkomst een lied geïmproviseerd over een verhaal wat die morgen indruk had gemaakt, daarbij begeleid door Gerrit de Boer die vele instrumenten kan bespelen.
Levensverhalen
De eerste keer, nog midwinter, kwam Kiki thuis met een warm gloeiend hart omdat iedereen zoveel gedeeld had en elkaar echt ontmoet hadden door de levensverhalen. Het authentieke, oude leesplankje riep veel op en de meesten kenden nog de hele volgorde van aap, noot en mies en verder. Wat bleek het waardevol om het plankje vast te mogen houden en je weer even kind te voelen. Soms was de herinnering mooi en soms minder, want er was bijvoorbeeld thuis niet veel geld of je had misschien een jurk van de steun aan, waar je je voor schaamde. Het was fijn om je nu niet meer te schamen en het te delen met de anderen uit de groep. Het zingen daarna gaf dan letterlijk weer adem aan iedereen om hetgeen we besproken hadden te laten bezinken.
Zingen
“Eerst zongen we nog met geprinte teksten erbij, maar we ontdekten dat juist zonder geprinte teksten iedereen veel beter mee kon doen. Het werd leuker toen iedereen met shakers het couplet begeleidde en alleen het refrein meezong. Tot onze vreugde bleek dat de groep prachtig kon zingen en allerlei canon’s ook aankon waardoor we soms van het programma afweken om dat wat meer te doen. We leerden fantasieklanken te zingen met elkaar zonder of met gitaar erbij. Er werd spelenderwijs geleerd over de dynamiek van muziek, want je kan heel zachtjes zingen of juist heel hard en sneller of langzamer.”
Samen delen
“Zelf vond ik eigenlijk het meest leerzame van dit project; snel bijsturen als dingen niet werken. Gelukkig waren dat maar kleine dingen want de grote lijnen die we van te voren bedacht hadden met muziek en oude voorwerpen en vooral het samen delen werden nog mooier dan we ons hadden kunnen bedenken. Wat een ontroerend project met fijne mensen van Dynamo en de lieve warme deelnemers die ik allemaal een beetje mis nu. Gelukkig gaan we nog een keer samen komen om het boekje met de foto’s te bekijken. En zingen natuurlijk!”
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Fonds Lang Leven Kunst Fonds.
Voor meer informatie:
Marike Soeterik, Participatiemedewerker Dynamo
MSoeterik@dynamo-amsterdam.nl
06 49 35 63 50
Femke Schuiling
FSchuiling@dynamo-amsterdam.nl