W in de Wijk (GGZ in de Wijk)
Samen werken aan wijken waar iedereen welkom is
W staat voor samen Werken aan Wijken waar iedereen Welkom is. W kan ook staan voor Weten, de Weg Wijzen, Wel zijn, Warm, goed Wonen, Wekelijks, Wandelen Wijkopbouw en nog veel meer. En voor Willem, Wiaan, Willy; voor iedereen. Voor wijken die toegankelijk zijn en waar iedereen zich welkom kan voelen. Ons doel is: we dragen er aan bij dat ook bewoners met een psychische kwetsbaarheid gastvrij worden ontvangen in de voorzieningen in de buurt. Dus wees welkom en weet ons te vinden via W in de Wijk. W in de Wijk is een samenwerking van zorg- en welzijnsorganisaties, ervaringsdeskundigen, gemeenten.
Stadsdeel Zuid en Oost
In Amsterdam Zuid en Oost werken verschillende disciplines samen om de sociale inclusie van mensen met een GGZ-achtergrond te verbeteren. De samenwerking vindt plaats tussen de volgende partijen:
- Team ED: ervaringsdeskundigen. Hét sociale uitzendbureau van ervaringsdeskundigen in Amsterdam
- Welzijnsorganisaties Combiwel, Dynamo en SOOZ
- Zorgorganisaties GGZ in Geest en GGZ Arkin
Meer over W in de Wijk:
Een buurt voor iedereen
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen met een GGZ-achtergrond zich welkom voelen in hun buurt? Dat is de vraag waar W in de Wijk zich mee bezig houdt. De aanpak richt zich zoals gezegd op de sociale inclusie van mensen met een GGZ-achtergrond. Daarbij is het onder meer van belang dat zorg optimaal op elkaar afgestemd wordt en dat het aanbod aansluit op de behoefte van de doelgroep. W in de Wijk leidt de uitvoering van deze aanpak in goede banen.
Internationaal congres EOAF (6th conference over assertive outreach)
In september 2023 zijn medewerkers van verschillende disciplines welzijn, GGZ, gemeente en TEAMED naar een internationaal congres EOAF (6th conference over assertive outreach) geweest in Leuven. Dit congres was gericht op de vraag: wat zijn de elementen om herstelgerichte aanpak van de GGZ te versterken? De medewerkers hebben tijdens dit congres de gezamenlijke aanpak W in de Wijk in Amsterdam uiteen gezet.
Hoe zorgen we ervoor dat mensen die kwetsbaar zijn vanwege psychische problemen zich welkom voelen in een wijk? Die vraag stond centraal tijdens de presentatie van W in de Wijk op het internationale European Assertive Outreach Foundation-congres in Leuven. De presentatie sprong in het oog, omdat niet de ggz-benadering maar de wijkbenadering de nadruk kreeg. Lees het hele artikel hier:
Onderstaand filmpje was onderdeel van de presentatie over de rol van de GGZ coach welzijn van Dynamo.
GGZ in de wijk in beeld
In 6 minuten ziet u hoe de aanpak GGZ in de wijk werkt.
In 7 minuten ziet u wat de rol is van een GGZ Coach
In 4 minuten ziet u hoe het project GGZ in de wijk werkt:
Zorgen over een buurtbewoner
Wellicht maakt u zich zorgen over een buurtbewoner. In dat geval kunt u contact opnemen met de GGZ coach welzijn bij u in de buurt. Ook kunt u terecht bij het meldpunt Zorg en Woonoverlast.
Meer informatie en contact met Dynamo medewerkers
Heeft u een vraag of wilt u meer weten over W in de Wijk? Dan kunt u terecht bij één van de volgende contactpersonen:
- Amsterdam Oud Oost: Moni Hanasbei (GGZ coach welzijn) mhanasbei@dynamo-amsterdam.nl
- Amsterdam Zuid: Annemieke Blom (GGZ Coach welzijn) ablom@dynamo-amsterdam.nl
Daarnaast verwijzen we u graag naar MIND, 113 online, Samen sterk zonder stigma en Mentaal beter. Ook dit artikel van Movisie waarin Doppy den Ouden (Actenz van GGZ in geest) en Moni Hanasbei van Dynamo hun ervaringen delen.
In het Handboek GGZ in de Wijk zijn handvatten van de gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen, ervaringsdeskundigen en bewoners te vinden. Dit is te downloaden via www.movisie.nl/handboekggz.